Bucatariile ambulante ale “Asociatiei Crestine a Femeilor romane”


Asociatia Crestina a Femeilor romane” – “Triunghiul albastru” – despre a carei minunata activitate am mai vorbit in coloanele acestei reviste, a inaugurat de curand o noua opera de asistenta sociala: “bucatariile ambulante”.

Pornind de la constatarea pe care au facut-o propriile anchete ale Asociatiei, ca populatia muncitoare, mai ales din fabricile periferice, are absoluta nevoe de ajutorare pentru imbunatatirea conditiunilor de hrana, “Triunghiul albastru” sub sugestiile augustei noastre Domnite Ileana, a imaginat aceste “bucatarii ambulante” care se deplaseaza in diferite centre muncitoresti, oferind muncitoarelor o mancare calda pentru 5 lei.

Ceea ce este interesant din toate aceste mici expeditii – in afara de valoarea operei de asistenta – este modul cum asociatia intelege sa faca legatura sufleteasca cu paturile nevoiase care gasesc odata cu ajutorul material al unei hrane bune, substantiale si ieftine – ajutorul moral, sufletesc pe care-l capata de la membrele asociatiei delegate cu conducerea bucatariilor ambulante: d-rele Nikita, Tania Stroeva, Jeni Radulescu si E. Dumitrescu.

“Bucatariile ambulante” – dupa relatiunile date de d-rele Slivici, destoinica si devotata secretara generala a Asociatiei si Nikita, conducatoarea sectiei industriale – sunt doua camioane amenajate astfel incat sa poata transporta mancarea calda de la sediul asociatiei, la fabrici sau ateliere. Mai multe membre ale asociatiei insotesc aceste bucatarii ambulante si fac personal distributia mancarii. Cu acest prilej, membrele iau contact cu patura muncitoare dandu-i felurite sfaturi folositoare, in afara de hrana ieftina pe care i-o ofera atat de generos (sub pretul de cost).

Aceasta opera este sprijinita de Domnita Ileana, al carei suflet bun, larg si generos calauzeste si acest frumos inceput. Ceva mai mult, primul automobil a fost donat chiar de Domnita, ca o incurajare si ca un exemplu pentru toti cei care ar putea da o mana de ajutor acestei minunate opere, mai ales in aceste vremuri extrem de grele pentru patura nevoiasa.


[in prelungirea Lacul cu Tei, Asociatia, prin intermediul “bucatariilor ambulante”, distribue mancare calda lucratoarelor dela fabrica de tesaturi “Balcani”]

[in bucataria Asociatiei, mancarea pregatita pentru muncitori este pusa in cazane hermetic inchise si astfel transportata pana la fabrica]

foto: Ilustratiunea Romana, N. Tevi


preluare din Ilustratiunea Romana, numarul de Anul Nou 1930-1931citeste si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (53)

Bucuresti (13)


Balcic
(3)

sport, turism
(13)

hipism
(3)

ACF - Asociatia Crestina a Femeilor
(8)

sarbatori
(8)

in memoriam
(3)

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide