31 dec. 2009

De Anul Nou


1933 este anul in care Romania iesea din Marea Criza.
Poate ca similitudinile '33-prezent la nivel de tablou socio-politic vor merge pana la cele legate de revenirea economica.
La multi ani!
A.D.

De Anul Nou
Garbovit de necazuri, anu’ care s’a dus a suferit ofensa unui adevarat ministru trimis la plimbare. Oamenii l-au huiduit fara sa stie bine daca noul an va fi mai breaz. L-au huiduit asa ca pe un adversar la o intrunire publica de suburbie. Asa e datina. Si chiar daca n’ar fi – oamenii au avut motive puternice sa-l trateze astfel: a fost un an de saracie generala, de sperante amagite, de framantari sterile. Un an cum nu mai doreste nimeni.
*
Ce ne aduce noul an? Ce ne-a adus intotdeauna: un car cu sperante!
Ce ne-am face, daca in noaptea de revelion, noul an nu ne-ar aduce fiecaruia cate o cutie mai mult sau mai putin ispititoare: cutia Pandorei! Si cei mai pesimisti nadajduiesc in noaptea de revelion “un an nou mai bun si mai norocos”.
Fiecare isi doreste ce i se pare mai scump:
Domnul Dobrescu, primarul Capitalei, un alt Snagov pe care sa construiasca… o primarie plutitoare;
Postul nostru de radiodifuziune, un numar mai mare de abonati si daca s’ar putea… surzi…
Un contribuabil - o lege sau un ministru de finante care sa-i mai dea ceva;
Nicolaescu, asasinul din strada Militari, un alt judecator de instructie care sa-i ceara in loc de declaratii… scuze;
Un titanosaur, “mentinut” sub toate guvernele: o mica “rectificare” de amputamente, (o bagatela): cateva noui consilii, diurne, jetoane, indemnizatii de transport etc.)
Un perceptor deochiat - o noua lege care sa-i permita… sa-si termine casele.
Un minesteriabil din opozitie - o noua “incurcatura de mate” care sa trimita guvernul la plimbare.
Kludsky - un elefant mai norocos sau un alt primar al Capitalei cu care sa poata face… gradina zoologica…
Deputatii isi doresc intrarea gratuita la “galele de box”, iar boxeurii acelas tratament - pe baza de reciprocitate… in incinta Camerei…
Criza - o alta planeta intrucat in aceasta a epuizat orice posibilitate de sleire.
Opera romana - macar un singur spectator pentru ca actorii pe scena sa nu mai tremure de frica stiindu-se… singuri in sala.
Un falsificator de bani - o mai simtitoare sporire a impozitelor pe care sa le poata plati… “la zi”.
*
Prima zi a anului incepe cu patronul sfantului Vasile; adica… cu veselie. Simpaticul sfant s’a asezat in capul calendarului ca sa faca curaj oamenilor cari in orice caz, de griji si nevoi, vor avea tot anul capul calendar. E sfantul care se straduieste ca oamaneii sa aiba cat mai putine griji si belele. Chiar guvernul a fost scutit de cea mai chinuitoare grija: bugetul. L-a dat pe mana sfantului Gheorghe, care precum se stie are alta specialitate: mutatul.
Bine ca nu l-a dat pe mana sfantului Asteapta - singurul sfant cu “cruce in calendar” care este peste masura de indurator: fagaduieste tot ce nu poate, adica cam ceeace face politicianul nostru, inainte de alegeri…
Oricum, sfantul Vasile ramane bunul si blandul sfant ale veseliei “primei zile” pe care tot omul tine s’o inceapa dupa datina, cu mancarica si bauturica din belsug ca sa-i mearga tot anul din plin. In schimb oamenii au renuntat la “urarea de anul nou” cu semanatorul… Inainte vreme se intrebuinta boabe de orez. La ordinea zilei fiind contingentarea marfurilor de import, - oamenii au renuntat la orez sa nu li se mai spuna ca avem atata belsug de orez, incat… il aruncam pe strada.












An nou, an al sperantelor neimplinite - fii binevenit! Tu esti iluzia de o zi cu care traim tot restul anului… Tu descretesti fruntile si voiosia ta lumineaza bordeiul saracului si palatul bogatului.
An nou - an al sperantelor noastre neimplinite. Fa ca urarile cu care te-a intampinat o lume intreaga sa se realizeze pentru linistea, multumirea si bucuria noastra a tuturor!

T. (teodoru)

Ilustratiunea Romana
ianuarie 1933

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu