Balcic - Colonia A.C.F.


Inainte de a ajunge la intrarea Domeniului Regal, drumul pietruit coteste la stanga si inainteaza printr-o alee deschisa catre un platou situat deasupra falezei ce coboara brusc spre mare. Jos, pe langa marea ce inainteaza si se retrage ritmic si spumos, se gasea in toata splendoarea ei aceasta bijuterie a naturii, inegalabila ca fenomen estetic pe tarmurile Marii Negre, o plaja continua de pietre albe, plate si slefuite. Sus, dominand aceasta imagine de prim-plan, in perspectiva indepartata a marii se zaresc panze albe contrastand cu siluetele vapoarelor.
Pe acest platou, se afla o constructie masiva din piatra bruta, cu olane rosii si obloane verzi, fluturand perdelute cochete – cladirea Coloniei (foto).
Nu avea caracteristicile vreunui stil aparte si nici nu reprezinta vreo fantezie arhitectonica. Reflecta mai curand cerintele practice ale utilului. Probabil ca in ea se adapostise corpul tehnic (specialisti, tehnicieni, gradinari) in rastimpul de 8 ani cat s-a lucrat din plin pe santier la constructia castelului, cladirilor auxiliare, gradinilor suspendate si a parcului exotic. De altfel, intre domeniul teritorial (sacrosant) al Palatului si aceasta zona a Casei de Piatra (cum fusese botezata cladirea) s-a construit in 1928 un zid separator de 2 m inaltime avand o lungime de 100 de metri, perpendicular pe mare, dinspre gradina bisericutei Stella Maris pana la aleea de acces a Palatului. Exista o singura patrundere dincolo de gradini, marcata printr-o usa inchisa cu un zavor. Casa de Piatra avea demisol, parter si mansarda si era prevazuta cu instalatii electrice, sanitare si canalizare.

[foto: in fata intrarii in Colonie, impreuna cu o parte A.C.F.istele seriei Balcic]

Casa de Piatra si suprafetele inconjuratoare facusera, asa cum am mai spus, obiectul unei donatii, reprezentand expresia sincera a dragostei Reginei pentru fetele A.C.F.-ului si avand ca scop amenajarea intr-o colonie sezoniera de vara.

Localizarea Casei de Piatra (vila Coloniei A.C.F.)


Organizatoric si administrativ s-au amenajat inca din 1928 cele 3 nivele ale cladirii:
-la demisol: bucataria, salile de mese si magazii
-la hochparter: patru dormitoare, patru camere (directii si birouri) si spalatoare
-la mansarda: patru dormitoare si spalatoarele aferente

Mansarda, avand tavanele mai joase, sugera ideea unor cabine de vapor, drept care era botezata “La vapor”. Mobilierul (paturi metalice, garderobe, mese si banci din lemn) fusese fost donat de Palat. Perdelele si cuverturile de pat cu modele turcesti erau cumparate de A.C.F.

Tot de la inceput s-a amenajat si terenul de sport pentru baschet si volei.

In curte s-a amenajat o copertina uriasa (aprox. 60m2) din panza vargata pentru protectia la ploaie si soare.

[foto: pe terasa din fata Coloniei; in mijloc: Sanda - sora mea - si tata in uniforma de vara; mama - a doua din stanga ]

S-au procurat sezlonguri si fotolii pliabile si un numar destul de mare de umbrele de soare (rotunde, cu picior) pentru terasa de la fatada dinspre mare.[foto: impreuna cu sora si parintii mei]preluare de pe "Balcicul si Branul copilariei mele" de Radu Mihai Dimancescu (http://balcic-si-bran.blogspot.com)

3 comentarii:

 1. Mama mea a fost "colonista" la Balcic in iulie 1937.Articolele dvs.imi aduc aminte de povestirile mamei despre viata grozava din colonie.Am si cateva fotografii.Saptamana viitoare plecam spre Balcic pentru cateva zile si as dori sa aflu, daca stie cineva ce destinatie are azi Vila coloniei sau casa Maria-Ileana, cum i se mai spunea...

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt bucuros de reactie! Puteti sa-mi scrieti pe alindimancescu@yahoo.com? As dori sa stiu numele mamei dumneavoastra, daca se poate! Tatal meu traieste (81 de ani) si poate sa-si aduca aminte de mama dumneavoastra. Avea 8 ani atunci si era baiatul directoarei Coloniei (Alice Dimancescu). Aveti pe harta de mai sus localizarea Casei de Piatra/Coloniei (exista si azi)! Trebuie neaparat sa si vorbim!

  RăspundețiȘtergere
 3. Mama se numea Florica Radulescu si era atunci eleva in ultimul an la Scoala Normala Pia Bratianu din Bucuresti...Am fost la Balcic acum doua saptamani. Vila coloniei este acum inconjurata de vita salbatica, curtea e pustie, toate dependintele naruite, iar gadrul si el indoit este legat cu un lant mare si gros, ferecat de un lacat ruginit. Probabil este pusa pentru vanzare sau inchiriere, fiindca de acelasi gard stramb spanzura o tabla pe care erau vopsite niste numere de telefon...Dar ea, cladirea, arata atat de frumos acolo sus, scaldata in fiecare dimineata de razele soarelui, era mandra strajuind deasupra capelei Stella Maris, incat de fiecare data imi parea ca razbat dinspre ea glasurile voioase ale copiilor de altadata!
  Mama din pacate a murit in 2007, la 90 de ani, insa emotia acelor locuri si povestile din colonie au marcat-o mult pe fiica mea aflata azi la varsta bunicii de atunci. In curand va voi trimite cateva fotografii ale "coloniei anului 2010". Sanatate tatalui dvs.in speranta ca vom mai putea comunica in curand.

  RăspundețiȘtergere

lista postari (53)

Bucuresti (13)


Balcic
(3)

sport, turism
(13)

hipism
(3)

ACF - Asociatia Crestina a Femeilor
(8)

sarbatori
(8)

in memoriam
(3)

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide