Sporturi de iarna la Sinaia


In anul 1923, la initiativa locotenentului Ioan D. Dimancescu si a lui Decebal Mateescu, a fratilor Pascu si a lui Toma Calista, cu sprijinul primarului orasului Sinaia (George Matheescu), al Batalionului 1 de Vanatori de Munte Sinaia si al Castelului Peles ia fiinta Clubul Sportiv Peles.
Sectiile de ski, saniute si bob ofereau un cadru extraordinar de valorificare si formare prin sport a tineretul din zona.

Clubul era patronat de principele Nicolae (fratele principelui Carol/regelui Carol al II-lea si al Domnitei Ileana), familia regala implicandu-se direct in practicarea, popularizarea si sustinerea dezvoltarii sporturilor de iarna.
Primul presedinte a fost capitanul Ioan Dem. Dimancescu care indeplinea si atributiunile de instructor sportiv al clubului.


(foto: sosire la un concurs de ski (stanga) si poza de grup la finalul unei zi de concursuri cu Principele Nicolae in centru)


(foto: Domnita Ileana pe skiuri la o actiune de promovare a clubului)

Referinte Clubul Peles:
Gazeta Sporturilor, 9 noiembrie 1926
Gazeta Sporturilor, 12 ianuarie 1929Initiativele si calendarul sportiv al Clubului Peles s-au impletit cu activitatile din cadrul Federatiei Societatilor Sportive din Romania (FSSR) in cadrul careia activa o Comisie a Sporturilor de Iarna.

Selectie evenimente:

-Campionatele Romaniei de bobsleigh, ski si saniuta - 3, 4, 5 si 6 februarie 1924, Ilustratia saptamanala, februarie 1924
intrecerile au fost conduse de un comitet prezidat de maiorul Emil Palangeanu, proaspat intors de la bursa din Suedia.

-Campionatul National de ski al Romaniei, Sinaia - 10, 12, 13 februarie 1927
Presedinte era T. Rosetti Solescu, iar comitetul de organizare era format din: Capitanul Dimancescu, Capitanul Medeleanu, Walter Muston, Otto Nedoma, Capitan Ilie Radu si Viktor Zeidner.

Ce implica organizarea campionatului pe mai multe discipline (ski, bobsleigh, saniute, ski-kjornig, skeleton), categorii de varsta (domni, doamne, juniori si copii) si participare (locala, militara, internationala) putem sa aflam din programul oficial al concursurilor de iarna, 30 ianuarie - 3 februarie 1929.
Printre semnaturile de pe un program sunt si cele ale lui Walter Muston (casatorit cu Carola fata lui József Ungarth) si a fiicei sale, Wendy Muston. Hotelul Ungarth si vila Wendy apartineau familiei Ungarth-Muston. La vila Wendy se faceau inscrierile, tragerile la sorti pentru participanti si premierile, in timp ce hotelul era “cel mai prielnic si confortabil pentru sportivi si prietenii lor”.


In articolele publicate in presa vremii se vorbea despre munte ca „izvor de viata noua” la indemana oricui pentru a fi descoperit in primul rand prin „plimbari si „turism de munte”, iar mai apoi prin activitati realizate intr-un cadru organizat (alpinism si sporturi de iarna).
Muntele ca factor de intarire fizica si morala (serie de articole), cpt. Ioan Dimancescu - INEF, Gazeta Sporturilor, ianuarie-februarie 1926
Parcurile naturale din munte ca centre de recreatie, cpt. Ioan Dimancescu, Viator - revista ACF 1933

sursa: Povestea unui cercetas


3 comentarii:

 1. foarte interesant si felicitari pentru documentare!

  RăspundețiȘtergere
 2. Se pare ca neamul Pascu era unul mai numeros in zona. Am intalnit si eu articole care facea referire la ei: http://boreal2007.wordpress.com/2009/01/27/nita-pascu/

  Felicitari pentru articol!

  RăspundețiȘtergere
 3. ce caractere erau! cu 11 ani mai mare decat bunicul meu, a fost initiat pe munte tot de Nicolae Bogdan (http://boreal2007.wordpress.com/2009/01/27/nicolae-bogdan/)

  RăspundețiȘtergere

lista postari (53)

Bucuresti (13)


Balcic
(3)

sport, turism
(13)

hipism
(3)

ACF - Asociatia Crestina a Femeilor
(8)

sarbatori
(8)

in memoriam
(3)

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide