17 feb. 2013

Skiul primavara - Cupa Bucegilor

Mai acum cativa ani, cand miscarea sportiva nu era privita cu intelegerea de azi, cand nu se patrunsese indeajuns importanta sportului datator de sanatoasa viata fizica si morala, acei cativa indragostiti de sportul skiului, care se “incumetau” sa-l practice primavara, erau inconjurati de intrebari si semne de mirare si scocotiti “originali”. 

Treptat lucrurile s’au scimbat, mentalitatea a luat alta forma si acest fapt nu mai constitue azi o noutate. Skiul de primavara, prin satisfactia deplina care o da sportivului, cucereste din zi in zi noui adepti. 
Iarna cand tot cuprinsul e invesmantat in alb, cand ceata si furtuna depe munte e nelipsita, skiul se practica cu oarecari inconveniente si risc. 

Primavara, pana in sfarsitul lui Mai, pe crestetul muntilor si in vai adapostite, skiorul imbracat usor, batut de razele prietenoase de soare, simte, intr-adevar placerea sportului iubit. Se face ski pentru ski, fara ganduri pentru performante, recorduri, cuceriri de plachete si cupe. 

Dupa coborare, spre poala de munte, skiorul se bucura de aspecte noui: isi incanta privirea cu prospetimea pamantului inverzit si respira din noua viata liberata din stransoarea iernei. 

Intelegandu-si rostul, asociatia “Ski Club Bucuresti”, condusa de arhitect Ghinescu, dr. Andreescu, Camil Mortun, inimosul profesor de educatie fizica si alti iubitori ai sportului, pentru a atrage atentia geneala asupra practicarii skiului primavara, a organizat a doua zi de Pasti, pentru a doua oara, cursa de coborare pe Valea Cerbului pentru “Cupa Bucegilor”, cea mai interesanta proba de ski de la noi si ulima manifestare oficiala a sezonului. 

[o faza a concursului]

Cursa s’a desfasurat pe o distanta de aproximativ 3000 m, la o diferenta de nivel de 800 m, cu plecarea depe varful Omul – 2245 m – si sosirea mai jos pe Valea Priponului, dupace s’a strabatut minunata Vale a Cerbului. 

[skiori suind spre punctul de pornire]

[skiuri in repaus]

[punctul de pornire pentru Cupa Bucegilor ]

Pe o zapada favorabila si vreme buna, admiratorii skiului au incurajat concurentii numerosi. Cupa Bucegilor a fosta castigata de tanarul Blinder (S.K.V.), care a parcurs distanta in timpul de 2' 21". Blinder, invingand pe Toma Boerescu, castigaorul de anul trecut si favoritul din acest an, a fost revelatia concursului si timpul realizat constitue un mare progres technic, fata de anul precedent, cand aceeasi distanta a fost parcursa in 6'.

Oficiul National de Turism, atent la toate manifestarile sportive de interes general - nu a scapat nici acest prilej pentru a face o buna propaganda si a sprijini sportul skiului – a donat o frumoasa cupa echipei clasata prima, care si in acest an a revenit gruparii I.A.R. – Brasov.


Cateva aspecte ale cursei pentru Cupa Bucegilor si cupa O.N.T. desfasurate in minunata priveliste a Caraimanului, au fost filmate de o echipa technica a Directie Cinematografice O.N.T. care isi urmeaza programul ce si l’a propus, de a face cunoscute toate frumusetile tarii. Aceasta actualitate va aparea in Jurnalul Sonor O.N.T. No. 10, la rubrica “Romani, cunoasteti-va tara”… 

Ovidiu N. Gologan 


sursa articol si foto: Romania – Revista Oficiului National de Turism, anul III, Nr.5, Mai 1938 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu